Начална страница / диети / Защо пълнозърнестият хляб е добър за вашата диета
Защо пълнозърнестият хляб е добър за вашата диета

Защо пълнозърнестият хляб е добър за вашата диета

Води се голям дебат относно това дали пълнозърнестият хляб е добър или не за вашата диета. Въпреки че е вярно, че има някои предимства, може да има и отрицателно въздействие върху здравето ви, ако ядете твърде много от него. Ключът е да можете да направите преценка относно вашите хранителни възможности. Винаги трябва да сте наясно с хранителните вещества в храните, включително колко протеини, фибри, въглехидрати и ненаситени мазнини приемате. Те ще ви помогнат да определите дали правите всичко възможно за тялото си или не.

Въглехидрати

Въглехидратите са съществена част от здравословната диета. Те осигуряват на тялото необходимата енергия за деня.

Има много различни видове въглехидрати. Някои от най-разпространените са захарите и нишестетата. Ще ги намерите и в плодовете и зеленчуците. Изборът на здравословни въглехидрати може да ви помогне да избегнете заболявания като затлъстяване и диабет.

Трябва да търсите храни, които съдържат достатъчно пълнозърнести култури. Това може да включва хляб, паста, ориз и зърнени храни. Главният хирург препоръчва поне три порции пълнозърнести храни на ден.

Защо пълнозърнестият хляб е добър за вашата диета - въглехидрати

Пълнозърнестият хляб обикновено съдържа повече фибри и протеини. Това ще ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време. Плюс това, колкото повече фибри ядете, толкова по-малко вероятно е да похапвате допълнително.

Протеин

Пълнозърнестият хляб се прави от пълнозърнести култури, които съдържат набор от микроелементи, като протеини и фибри. Често е добър избор за хора, които се нуждаят от диета с високо съдържание на протеини. Освен това, яденето на храни, богати на тези хранителни вещества, насърчава здравословния храносмилателен тракт.

Няколко проучвания са установили, че колкото повече пълнозърнести храни ядете, толкова по-здрави сте. Например, яденето на пълнозърнести храни може да намали риска от сърдечни заболявания и колоректален рак. В допълнение, те могат да намалят риска от диабет.

Една от основните причини, поради които трябва да обмислите добавянето на пълнозърнест хляб към диетата си, е фактът, че той ви помага да се чувствате сити. Високото му съдържание на протеин може да ви държи сити за по-дълго време. Освен това може да ви помогне да регулирате теглото си.

Защо пълнозърнестият хляб е добър за вашата диета - протеини

Фибри

Фибрите в пълнозърнестия хляб са полезни за вашата диета. Може да подобри кръвната захар, да понижи холестерола и да ви помогне да отслабнете. Освен това намалява риска от развитие на рак.

Количеството фибри, което трябва да консумирате на ден, зависи от вашия пол, възраст и здравословно състояние. Жените трябва да се стремят към поне 21 грама, а мъжете поне 25 грама на ден. Можете също така да увеличите приема на фибри, като консумирате ядки, бобови растения и сурови зеленчуци.

Фибрите в пълнозърнестия хляб помагат за регулиране на храносмилането и могат да предотвратят запек. Освен това съдържа няколко основни минерала. Те включват ниацин и селен.

Ненаситени мазнини

Наситените и ненаситените мазнини са два вида, които се използват в тялото. И двете са полезни за вашето здраве, въпреки че имат различен ефект. Докато наситените мазнини могат да повишат холестерола в кръвта, ненаситените мазнини помагат за намаляване на нивата на LDL (липопротеини с ниска плътност), намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания.

Защо пълнозърнестият хляб е добър за вашата диета - мазнини

Въпреки че е добра идея да намалите приема на наситени мазнини, има някои храни, които съдържат и двете. За щастие можете лесно да замените тези храни с по-здравословни алтернативи. Можете също така да търсите етикети, които ви казват количеството мазнини в продукта.

Витамини и минерали

Пълнозърнестият хляб осигурява редица витамини и минерали. Те могат да помогнат за балансиране на диетата и да насърчат здравето на храносмилането. Може също така да помогне за контрол на теглото. В допълнение към това, той е един от най-добрите източници на протеини.

Пълнозърнестите храни са с високо съдържание на фибри. Фибрите помагат за поддържане на стабилна кръвна захар. Може също да помогне за предотвратяване на затлъстяването и диабета. В допълнение, фибрите насърчават здравето на храносмилането.

Хлябът съдържа няколко витамина от група В. Тези витамини са важни за поддържането на здрава кожа, очи и нокти. Те са от решаващо значение и по време на бременност.

Защо пълнозърнестият хляб е добър за вашата диета - витамини и минерали

Контрол на теглото

Пълнозърнестият хляб е чудесен начин да ви помогне да контролирате теглото си. Богат е на фибри. Освен това е добър източник на въглехидрати. Добавянето на една филия към вашата диета може да подобри контрола на апетита ви, да намали количеството калории, които приемате, и да повиши чувството за ситост.

Яденето на повече пълнозърнести храни също може да ви предпази от сърдечни заболявания, рак, диабет и други заболявания. Те също подобряват имунната ви система.

Когато избирате марка пълнозърнест хляб, търсете думата „обогатен“ на етикета на продукта. Това означава, че производителят е добавил витамини, минерали и други хранителни вещества към хляба. Именно такъв е пълнозърнестият хляб на Симид София.

Коментари

коментара

Scroll To Top