Начална страница / Любопитно / Често задавани въпроси, свързани с ранната бременност
Често задавани въпроси, свързани с ранната бременност

Често задавани въпроси, свързани с ранната бременност

Може ли жената да е бременна и да продължава да има месечен цикъл?
Възможно е бременната да има бледо, нередовно кървене по време на бременността, което е различно от „нормалната” менструация. Някои жени си мислят, че имат менструация, тъй като често това се случва точно в очаквания период на цикъла. Нередовното кървене или зацапването, което може да се появи по време на бременността, често пъти е тъмно-кафяво или бледо розово на цвят. Това кървене е толкова слабо, че няма нужда да ползвате обикновените превръзки или тампони. В случай, че кървенето е толкова силно, че трябва да ползвате превръзки или тампони, то това е знак, че не сте бременна.

Да се притеснявам ли, ако прокървя след положителен тест за бременност?
При около 25-30% от бременните жени се появява зацапване или кървене в ранната бременност.Това може да е вследствие на различни причини като например имплатанционно кървене, инфекция, извънматочна бременност. Много жени, при които се появав това леко кървене, имат нормална бременност и здрави бебета. При около половината от жените това кървене става по-силно и те преживяват спонтанен аброт. За съжаление няма начин да се предвиди дали вагиналното кървене ще доведе до спонтанен аборт. Ако имате силно кървене, придружено със силни спазми, болки в гърба или бодежи, веднага трябва да се обърнете към лекар.

Ако имате слабо зацапване, което скоро изчезне, все пак споделете това с вашия лекар, за да бъде той информиран за всичко около вашата бременност.

Панактив за Вашето бебче

Панактив Ибупрофен

Панактив срещу болка, висока температура и възпаление

 

Какво да си мисля, ако имам симптоми на бременност и последва тежка менструация?

Ако преживявате симптоми на бременност, но след това имате тежка менструация, най-добре да се консултирате с лекар. Причина за това може да бъде хормонален дисбаланс, инфекция или спонтанен аборт. За да сте сигурни обаче какво точно ви се случва, потърсете медицинска помощ.

Какво да правите, ако имате спазми и сте бременна?
Бременната жена може да има леки спазми в ранна бременност. Тези спазми напомнят на леките менструални болки в ниската част на корема или в едната или другата му страна. Спазмите често се дължат на промените, които настъпват в матката. Матката търпи промени, тъй като загнездената яйцеклетка расте и се развива.

В някои случаи слаби спазми могат да бъдат причинени от малка киста, която е възможно да се образува на яйчника по време овулацията. Тя се оформя на мястото върху яйчника, откъдето се отделя яйцеклетката, преди да започне своето пътуване към матката. След появяването си кистата започва да образува прогестерон до момента, до който плацентата се оформи в дотолкова, че да произвежда достатъчно прогестерон. Тази малка киста може да причини известен дискомфорт по време на ранната бременност.

Може ли да се определи точно датата на зачеване?
Много жени си задават въпроса кога точно са забременяли, но това за съжаление не винаги е лесно за изчисление. Предполага се, че ако жената има редовен цикъл, тогава и овулацията й ще настъпва през точно определено време от месеца. Овулацията е периода, през който зачеването е възможно. Проблемът е, че повечето жени не овулират на на точна дата всеки месец, а овулацията е на различна дата всеки месец. Ако имате предвид при сметките и че сперматозоидите живеят в тялото на жената от 3 до 5 дни след полови акт, това още повече усложнява пресмятането на точната дата на зачеване. Повечето лекари вземат предвид първият ден от последната менструация и посредством и ултразвуков преглед за определяне гестационната възраст на бебето, определят кога е станало зачеването. Това са начини да се изчисли евентуалната дата на зачеване, но със сигурност е много трудно да се определи точната дата на зачеване.

Ако се опитвате да разберете точната дата на зачеване, тъй като се колебаете кой точно е таткото (в случай, че сте имали полови контакти с двама различни партньори в рамките на десет дена), то тогава със сигурност е най-добре да си направите тест за доказване на бащинство. Той може да се направи по време на бременността и след раждането на бебето. Това е най-сигурният начин да разберете кой е бащата.

Месечния ви цикъл липсва и тестът за бременност е отрицателен – означава ли това, че не сте бременна?
Отрицателния резултат може да означава, че не сте бременна, тъй като сте направили теста твърде рано или сте напривили теста грешно. Тестовете за бременност варират в чувствителността си (в това колко рано могат да отразят хормона hCG). Възможно е да не сте дали достатъчно време на тялото си да произведе достатъчно количество от този хормон и затова той да не се отразява на теста. Ако оставите теста да престои твърде много (предвид инструкциите върху него), той ще е невалиден. Трябва да спазвате инструкциите и да изчакате да направите теста едва след като цикълът ви закъснее. Ако тестът е отрицателен, изчакайте една седмица и опитайте отново, ако цикълът ви още не се е появил.

Вижте също: 5 СЪВЕТА ЗА УСПЕШНО КЪРМЕНЕ

Коментари

коментара

Scroll To Top