Начална страница / Любопитно / Гръцки сватбен стил
Гръцки сватбен стил

Гръцки сватбен стил

Искате да направите своята сватба в Гърци?

 

Тази статия ще Ви е полезна ако сте решили да се жените извън пределите на България.

Националните гръцки сватби несъмнено имат свои уникални традиции, които се развиват през вековете. Има много от тях – това са специални сватбени танци и специфичният цветен дизайн на сватбите и обичаите, свързани с древногръцката митология и популярните вярвания.

Основата на всички национални сватбени традиции, включително гръцките, е историята на хората, тяхната среда, включително климатичните условия и религиозната принадлежност. Всички тези фактори формират специални, уникални сватбени традиции на хората.

Вие все пак искате да си останете в България, вижте най-добрият фотограф в София и страната!

В Гърция е обичайно да се празнуват сватби в голям мащаб. В това гръцките сватби са подобни на традиционните руски и татарски сватби. И се различават от западните сватби – английска, американска, австралийска. Какво друго отличава гръцките сватби от другите национални сватби? Например дизайн и сценарий:

 

Сватбена украса в Гръцки стил.

За да пресъздадете гръцката атмосфера, опитайте се да намерите място с колони за сватбата.Също идеална е и цъфтяща градина (ако сватбата е късно през пролетта) или всякаква открита зона на живописно място. За такава сватба е подходяща просторна селска къща с голям парцел или ресторант с открита веранда. Добър е и вариантът със сватбена палатка на красиво място, отдалечено от цивилизацията. Много въздух, слънце, наличието на резервоар с чиста вода са желани условия за провеждане на сватба в гръцки стил.

 

Гръцка сватбена традиция

Използвайте следните идеи, за да създадете гръцки сватбен стил :

 

Бели покривки на масите, сини ленени салфетки отгоре

Елегантни бели покривки за стол с ярък цветен акцент – сини сатенени лъкове

Поставете цветни аранжировки върху банкетните маси под формата на кръгове, в центъра на които поставете свещите.

Драпирайте стените с летящи материи като гръцки завеси

Основните цветове на сватбата: синьо, циан, жълто, оранжево, червено.

На сватбата трябва да има много цветя, плодове и вино

 

Провеждане на гръцка сватба – идеи

 

Излизането от регистрация на открито е предпоставка за гръцка сватба. За да го подредите, поръчайте на цветарите цветни венци на главата си – за вас и младоженеца. По традиция такива венци се връзват с копринена панделка. Венецът е символ на Бог сред гърците, а копринената панделка символизира единството и тясната връзка между съпрузите.

Обичайно е гърците да дават подаръци на абсолютно всички присъстващи на сватби. Подходяща е малка сладка изненада, обвита в бял или син тюл: бадеми в карамел, захарни бисквитки или сладкиши.

3 дни яли, пили и се веселили, по Гръцки

 

Гърците традиционно празнуват сватбата си в продължение на 3 дни. Грандиозното тържество не може да започне без предварително годеж и предварително сватбено парти (елен и кокошка). След тях идва първият сватбен ден, когато семейството и най-близката двойка празнуват сватбата, вторият ден е церемонията по годеж в църквата и началото на сватбения празник, третият ден е продължение на тържеството.

Канонадата на силно сигнализиращи коли за сватбени шествия е често срещано явление на гръцка сватба.

На традиционна гръцка сватба е обичайно да се бият ястия – за късмет. И музикантите могат да ви хвърлят пари – за материалното благополучие на младо семейство.

Националните традиции на гръцката сватба

 

Според националните традиции на гръцката сватба се приемат гръцки танци с гостите. По правило всеки става кръгъл и така танцува, като същевременно поставя ръце на съседите на раменете си. Танците са подобни на руските хороводи.

За банкет изберете гръцка кухня : риба на скара, рибена чорба, агнешки котлети. За предястие бялото вино, което трябва да присъства на банкета, е подходящо за кюфтета, пържени скариди, салата от хамсия, мелизаносалата – зеленчуково предястие като хайвер от патладжан и други печени зеленчукови закуски, толкова популярни в Гърция и други средиземноморски страни.

На масата трябва да присъстват няколко сорта сирене, маслини и световно известната гръцка салата. Основните топли ястия са идеални: долма, мусака, пластизио и сувлаки – традиционни гръцки шишчета върху дървени шишчета. От напитките на гръцката сватба можете да използвате портокалов ликьор, узо, бяло вино и цитрусови сокове.

Сватбена торта

 

В допълнение към многостепенна сватбена торта (която между другото може да бъде украсена с мащерка и стръкове мента), на гръцката сватба е желателно да имате няколко вида десерт, от които да избирате – например баклава, меломакарона и локма, бадеми в карамел. Тези традиционни сладки могат да бъдат основното съдържание на бонбоните на вашата сватба.

Гръцкият сватбен стил ще ви позволи да придобиете уникален национален опит, ще запознаете гостите си с някои традиции на Гърция, а вашата гръцка сватба ще остави приятни спомени и сладък послевкус на ядки в мед).

Коментари

коментара

Scroll To Top