Начална страница / Любопитно / Какво трябва да знаете за сребърните бижута?

Какво трябва да знаете за сребърните бижута?

Среброто винаги е било ценен метал, откакто е открито преди 4000 г. пр.н.е. Среброто заема специално място в историята на елементите, тъй като е един от първите пет метала, открити и използвани от хората. Другите са злато, мед, олово и желязо. Неговата популярност не е направила нищо друго, освен да расте постоянно през вековете, тъй като притежава уникалната способност да бъде в крак с актуалната мода на времето.

Какъв вид сребро трябва да купя?

На пазара има много разновидности на среброто. От тях най-често познати и използвани са среброто с проба 925, чистото сребро и сребърната пластина.

Стерлингово сребро

Стерлинговото сребро е сплав, съставена от 92,5 % сребро и 7,5 % някакъв друг метал, обикновено мед или никел. Тези метали придават на среброто здравина, издръжливост и допълнителен блясък. Този състав прави материала по-здрав, което е стандарт за качество на сребърни бижута. Това е утвърден стандарт за сребро, възникнал около 1300 г.

Как мога да разпозная среброто от проба 925?

Истинското сребро от проба 925 трябва да има отличителен знак, който да го идентифицира като такова. Съществуват няколко версии на контролния знак за сребро от проба стерлинг. Може да видите, че на среброто е отпечатан знакът 925.

Ако се притеснявате дали среброто от проба стерлинг е трайно, бъдете спокойни. Това е твърд метал, който ще издържи през вековете. Ако се появят някакви повърхностни драскотини или повреди, среброто от проба 925 може лесно да се полира до гладкия си блясък. Освен това промяната на размерите и поправките са на много разумни цени, така че поддръжката на сребърните бижута е лесно осъществима.

Фино сребро

Финото сребро е разновидност, която е близка до чистото сребро. То съдържа 99,9 % сребро и се обозначава с отличителния знак .999. Останалите 0,1% се състоят от леки микроелементи, които не са в значително количество.

Въпреки това, въпреки че може да изглежда, че по-чистото сребро е по-добро, в действителност то е твърде меко, за да се използва в бижута. То лесно се поврежда и е пластично и с времето губи формата си. Финото сребро е подходящо за бижута като обеци и висулки, а не за изделия, които ще бъдат изложени на грубо износване.

Сребърна плоча

Ако сте запознати със златната пластина, ще забележите, че сребърната пластина е същото нещо. По същество това е тънък слой сребро, покрит с друг неблагороден метал, обикновено мед. Както можете да си представите, сребърната пластина съдържа много по-малко сребро, отколкото финото сребро и среброто с проба 925. Тя не е по-ценна от тези други форми и с течение на времето покритието може да се обезцвети и да се отлепи.

На пазара има и други форми на сребро, като британско сребро, монетно сребро, немско сребро, никелово сребро, племенно сребро и мексиканско сребро. Всички те се различават по количеството сребро, което съдържат.

Бележка за сребърните отличителни знаци:

Това са миниатюрни микроскопични печати, които могат да бъдат открити върху някои части на среброто. За да ги видите добре, трябва да гледате внимателно с микроскоп. Това е най-бързият начин да установите дали среброто ви е истинско.

В някои случаи може да има фалшиви маркировки, но те не са често срещани.

Ако на бижуто няма място, на което да се отпечата маркировка, изделието може да е без маркировка, въпреки че може да е от ценно сребро.

Ценно ли е среброто от проба 925?

Стерлинговото сребро е много по-достъпно от аналозите си от благородни метали – злато, паладий и платина. Това е така, защото се добива повече сребро, отколкото другите благородни метали.

Независимо от това то е един от най-красивите метали с изключителен цвят и блясък. Тъй като цената му е много малка част от тази на златото или платината, среброто е идеално за всеки бюджет и за всеки любител на бижута.

 

 

Коментари

коментара

Scroll To Top