Начална страница / Любопитно / Казанлък: Идеалното място за лятната ваканция
Казанлък: Идеалното място за лятната ваканция

Казанлък: Идеалното място за лятната ваканция

Казанлък предлага толкова много възможности за отдих и почивка, че не е възможно да не го посетите поне веднъж в годината. Освен безкрайно разнообразие от забележителности, тук може да се насладите още на красива природа, да се запознаете с интересни традиции и бит, запазили се още от Възраждането.
В който и хотел в Казанлък да сте отседнали поради не голямата площ на града ще имате добра отправна точка към разнообразните и живописни забележителности в града и региона.

Ако сте отседнали в центъра, недалеч от вас се намират художествената галерия и музей „Искра“, самият музей е тематично разделен на четири части, в които са изложени уникални експонати, като част от постоянните експозиции. В отдел „Археология” можете да се запознаете с находки още от времето на неолита, но най-вече с артефакти от тракийските владетели. Секцията „Възраждане” е посветена на възрожденската култура.

В художествената галерия може да видите платна на Чудомир, професор Дечко Узунов, Петко Клисуров и Ненко Балкански. Освен със забележителните си художници, градът е известен и с културните си дейци и музиканти—тук е живял академик Петко Стайнов—един от най-изтъкнатите български композитори, Христо Манолов и много други. Днес домът на Петко Стайнов е превърнат в къща – музей, като там редовно се провеждат многобройни музикални вечери.

Ако сте отседнали пък около местността „Тюлбето“ в непосредствена близост до вас се намира Тракийската гробницата, една от големите забележителности на града, която ежегодно е посещавана от многобройни туристи. Уникалният културно-исторически паметник в момента се съхранява под специално изградена постройка. Целта е гробницата да бъде запазена за поколенията, а също така да се попречи на външните атмосферни влияния да засегнат комплекса. Тази гробница е първият български паметник, който ЮНЕСКО включи в своята световна съкровищница.

Друга интересна забележителност, която си струва да посетите, докато сте отседнали на хотел в Казанлък, това е музеят на розата. Той съхранява автентични съоръжения за производство на розово масло, а може да видите и демонстрация на производство на розово масло, розова ракия и други. В музея са изложени различни експонати, а също така са показани и многобройни инструменти за обработка на розовите градини, розобера и розопроизводството.

Недалеч се намира и етнографския комплекс „Кулата”, където могат да се видят възстановки на традиционни местни занаяти от Възраждането. А по интерес и разнообразие, архитектурния комплекс не отстъпва по нищо на Етъра.

За любителите на риболова, Казанлък предлага идеални условия за почивка, може да наемете хотел в близост до язовир Копринка. Той е едно от най-популярните места за риболов, а също така и известна туристическа атракция. Под водите му се намира древния град Севтополис, който при хубаво време и спокойни води, може да бъде видян дори от повърхността.

А ако искате да се отдадете на градски туризъм, то в града има много места, които си струва да посетите. Освен Тракийската гробница, тук се намират още къщата – музей „Чудомир”, къщата—музей „Ненко Балкански” и къщата—музей „Дечко Узунов”. В центъра на града е легендарната Лъвова чешма, за която казват, че който отпие от нея, винаги се връща в този град.

Докато сте в града може да се насладите на юнския празник на розата, както и на международния фолклорен танцов фестивал, които се провеждат ежегодно тук. Мнозина знаят, че в Казанлък се намира „Долината на тракийските царе“, археологическия комплекс обхваща повече от 1500 надгробни могили, като до днес са проучени едва 300 от тях. Най-популярни са гробницата в Казанлък, могилите Голямата косматка, Оструша и Шушманец.

Също така, от известно време в града се провеждат и „Празници в Долината на тракийските царе ”, повод за създаването им са нашумелите напоследък археологически открития на тракийски гробници и храмове в района и ценни находки на тракийската култура и изкуство. Празниците продължават през целия месец Август.

Коментари

коментара

Scroll To Top