Начална страница / Любопитно / Контактни лещи при късогледство – какво трябва да знаете?
Контактни лещи при късогледство – какво трябва да знаете?

Контактни лещи при късогледство – какво трябва да знаете?

Ако ви е трудно да фокусирате далечни обекти и те изглеждат замъглени и размити, но в същото време всичко се вижда добре и ясно отблизо, тогава най-вероятно имате късогледство – миопия. Това е най-широко разпространеният зрителен дефект, заради който са изобретени очилата. Корекцията на късогледство посредством контактни лещи е обект на внимание в настоящия материал.

Мога ли да нося контактни лещи при миопия? Не само възможно, но и полезно

Контактните лещи са най-съвременният и удобен начин за коригиране на зрението. Те са разположени директно върху очите и образуват с тях единна оптична система. Поради това лещите осигуряват най-широк зрителен ъгъл и максимален зрителен комфорт. Те не ограничават движенията по никакъв начин – могат да се използват при активен спорт. Напълно невидими са за околните.

Изборът на контактни лещи при късогледство трябва да се извърши от офталмолог. Важно е не само да се определят точните параметри на зрението и степента на миопия, но и да се прецени дали контактната корекция е подходяща за вас. В някои случаи, например при алергични реакции и някои очни заболявания, лещите са противопоказани. Само квалифициран специалист може да ви насочи към метода за коригигиране на зрителния дефект.

Симптоми на миопия – как да разберете, че е време да отидете на лекар?

Основният симптом на късогледството е замъгленото зрение, когато гледате надалеч. Освен това могат да се появят затруднения със зрението при слаба светлина, привечер и през нощта. Очното напрежение може да причини главоболие, дразнене и умора на очите. Всички тези симптоми са причина да посетите офталмолог.

Ако състоянието не се коригира и не се извършват редовни прегледи от лекар, могат да възникнат усложнения поради прогресивно удължаване на очната ябълка: недохранване на тъканите, разкъсване на ретината и нейното отлепване, което може да доведе до необратима загуба на зрението.

Зрителният дискомфорт винаги е сериозна причина да проверите зрението си. Ако имате симптоми, подобни на описаните по-горе, потърсете лекар за очен преглед и, ако е необходимо, за избор на метод на корекция на късогледство. По правило миопията се коригира с очила или контактни лещи. А тези, които вече ги носят, трябва редовно да посещават офталмолог, за предпочитане веднъж годишно.

Как да се лекува миопия?

При сериозни нарушения и високи диоптърни стойности, най-добрият изход може да бъде лазерната хирургия, която се извършва в специализирани клиники. Обикновено при леки нарушения не се налага специално лечение. Професионално назначените очила или лещи могат да подобрят качеството на зрението.

Също така не забравяйте за специалната гимнастика за очите. Тя помага за трениране на очните мускули и адаптивните свойства на окото, предотвратява развитието на миопия и в някои случаи може да доведе до подобряване на състоянието.

Как да купя контактни лещи за късогледство?

Започнете с посещение при лекар. Можете да отидете в специализирана оптика с лекарски кабинет, където ще проверят зрението ви, ще определят параметрите на подходящите контактни лещи и ще ви изпишат рецепта. Често в центровете, които се занимават с контактна корекция, има опция за проба – тя ще ви позволи да изберете най-удобния вариант.

В същото време ще бъдете обучени как да сваляте и поставяте лещите, как да боравите с тях и ще ви бъдат предложени свързани продукти, които съществуват съвместно с избрания тип лещи: разтвори и аксесоари. Ако вече имате рецепта за контактни лещи, можете да ги поръчате от утвърден онлайн магазин като https://lensin.bg/ .

Коментари

коментара

Scroll To Top