Начална страница / Любопитно / Лесна направа на кекс само в няколко стъпки
Лесна направа на кекс само в няколко стъпки

Лесна направа на кекс само в няколко стъпки

лесен кекс

лесен кекс

Лесна направа на кекс е необходимост за всяка една домакиня. Сред десертите у нас именно различните видове кексове са най-предпочитани, защото са вкусни, изискват малко време за направата си и винаги се получават добре. Историята на кекса започва още с първобитните хора. Още тогава те са започнали да си приготвят примитивни кексове с помощта на брашно, мед и плодове. Кексовете са се различавали от хляба именно по това, че са сладки на вкус. Още примитивните ни прадеди са изпичали плоските по форма кексове на горещи каменни плочи и са ги хапвали. Днес нещата стоят малко по различно, но определено кекса е сред най-предпочитаните десерти по цял свят, а не само у нас.

Лесна направа на кекс, за да хапнат вкусно всички у дома

Днес жените работят много, нямат време за часове прекарани в кухнята и все пак винаги искат да зарадват близките си и гостите си с вкусно приготвен десерт. Ако се чудите, какво по-лесно и бързо да направите за десерт вкъщи? То определено отговорът е кекс. При него съставките винаги са в кухнята ни, защото не са специални. Всичко се смесва наведнъж, разбърква се за не повече от пет минути и е готово за печене. Така за около двадесет минути до половин час имате вкусен десерт, които ще стигне поне за десет души горе-долу.

Вариантите за лесна направа на кекс са множество. Можете да направите лесен какаов кекс, кекс с кисело мляко и малко сода или бакпулвер, лесен и бърз кекс с лимонада и още много варианти. Какво ви трябва основно за един бърз и лесен десерт, като кекса? Разбира се брашно, захар, яйца, олио и добавки, като вода, кисело или прясно мляко, лимонада и малко есенция от ванилия или пък настъргана кора от лимон. Разбивате за секунди с миксера яйцата и захарта докато получите пяна, добавяте олиото и брашното, като в зависимост от бързия кекс и рецептата му може да ползвате сода или бакпулвер, а може и да не ползвате. Киселото мляко също е по желание. Така например, ако имате само захар, брашно, яйца и олио – кекс може да си направите! Просто трябва да бъркате по-дълго, за да бухне кекса естествено от яйцата.

Ако искате пък лесна направа на кекс с какао, то може да ползвате останала ви вкъщи лимонада и един бакпулвер към стандартните съставки изброени по горе. Разбира се и лъжица какао ви трябва. Традиционно у нас домакините правят кекса си по тези три начина – с кисело мляко, сода или бакпулвер, с лимонада или пък с чиста вода. Който и от начините да изберете все е лесно, вкусно и бързо. Определено семейството ви и приятелите ще останат очаровани от бързия ви и вкусен кекс.

Коментари

коментара

Scroll To Top