Начална страница / Любопитно / Нова опасност дебне Земята
Нова опасност дебне Земята

Нова опасност дебне Земята

Учените от НАСА засекоха нов астероид, който заплашва да мине много близо до Земята. Учените споделят, че той представлява реална опасност за нас и сега мислят варианти с които могат да го насочат в друга посока.

Диаметърът му не е никак малък около 600 метра, което го прави един от доста големите обекти от този тип. Обозначен е като 2013 NK4, което е научното му наименование.

Според учените има реална опасност от сблъсък и затова са призовани всички учени в тази сфера да го следят и да предупреждават за всякаква индикация в промяната на посоката му.

От НАСА са доста предпазливи и казват, че астероида е опасен защото още не са определили точните му параметри, което го прави обект с особено значение.

За сравнение предишните астероиди преминали покрай нашата планета са в пъти по-малки. Размерите им бяха не повече от 60 метра в диаметър.

Български астрономи също са се включили в следенето на обекта. Това става от астрономическата обсерватория на Рожен, която е най-голяма на Балканския полуостров. В същото време наблюдават и обект с името 2013NJ.

Освен на Рожен и обсерваторията „Звездно общество А79“ са единствените на балканите, които следят преминаването на различни обекти покрай нашата планета. За момента, обаче сме в пълна безопасност съобщават учените и няма място за притеснение.

Коментари

коментара

Scroll To Top