Начална страница / Любопитно / Почина създателят на „Трабант“
Почина създателят на „Трабант“

Почина създателят на „Трабант“

Създателят на легендарният немски автомобил „Трабант“ почина на достолепните 91 години. Вернер Ланг е бил конструктор на един от социалистическите автомобили от близкото минало. Немският конструктор е бил един от водещите по конструирането и подобряването на легендарния автомобил.

Трабант“ е най-известната кола създадена по социалистическо време в Германия. Тя си остава завинаги символ на народа като един евтин и в същото време много функционален семеен автомобил. Първият прототип на автомобила е пуснат през 1957 година. Едва само 50 автомобила били произведени от него, а двигателят му бил цели 18  конски сили. Легендарния автомобил се предлагал в четири варианта – Стандарт, Универсал, Делукс и Извънредна поръчка.

През годините автомобилът претърпява много минимални подобрения, които са основно върху външният вид на автомобила. Заедно с друг легендарен автомобил Варбург формирали 50% от износа на страната.През 1990 година „Фолксваген“ за почва серийно производство на трабанти с 4 тактови двигатели модел VW 1100 кубика, 41 к.с. и възможност за достигане до 130 км/час. До 1990 година са произведени над 2,8 милиона екземпляра от автомобила. Заради външния си вид печели и прозвището си „сапунерка“. Автомобилът е кръстен така на първия изкуствен съветски спътник. Най-известният модел на „Трабант“ е P601 на който всъщност е и технически баща Вернер Ланг.

Коментари

коментара

Scroll To Top