Начална страница / Любопитно / Подаръци за прощъпулник – кое е правилно
Подаръци за прощъпулник – кое е правилно

Подаръци за прощъпулник – кое е правилно

Когато едно дете започне да поема своите първи крачки, това е време за огромна радост, тъй като този момент бележи началото на независимия му живот. Не е никак случайно, че в българската традиция има специална традиция наречена прощъпулник, по време на която се правят ритуални действия, чиято идея е да постелят приятен път за самото дете.

Има ли нужда от подарък въобще

Това, което много хора се питат, без да има нужда да се чувстват виновни, че си задават въпроса, е това дали реално има нужда от подарък. Ако се обърнем към традиционния начин на празнува ще видим, че гостите не са задължени да носят подаръци, но не е и забранено.

Поради тази причина, много от поканените ще занесат подарък, които да съответстват с повода, като много често тези подаръци са свързани с краката на детето. Те могат да бъдат обувки, чорапи, футболна топка, сандали, панталонки, колелце или тротинетка със седалка, тениска със специален надпис или нещо такова.

Идеята на самия празник е да се покаже, че детето може да ходи само и уверено, като пред него, на ръба на маса, се слага питка. То се подканва да отиде до питката от ръцете на родителя, като по пътя са му постелени различни предизвикателства.

След като стигне до питката, самия хляб се взима и се търкулва обратно като детето отново се приканва да отиде след питката. При успешно отива до питката започва празненството, тъй като то вече е самостоятелно и официално е тръгнало по своя път.

Тук символизма е доста сериозен, тъй като хляба е желаното и засищащото душата, а разстоянието от началната точка на ходене до питката, е самия живот. Много от вашите подаръци ще имат полза за детето, въпреки, че могат да се вземат декоративни подаръци като цветя, мечета и прочее.

Ако искате да допринесете за отглеждането на детето дори могат да се донесат книжки, атлас или глобус, за да му помагат по вече поетото пътешествие.

Кои подаръци за прощъпулник са за предпочитане

Тъй като няма изявен етикет за подаряване на конкретни подаръци, ако не вземете нещо за краката на детето, никой няма да ви упреква. Все пак, най-важното и реално препоръчително и дори задължително, е подаръка ви да бъде безопасен за самото дете.

За това нашата препоръка е да се насочите към SmeshkiNaDreshki.com, където можете да откриете всевъзможни подаръци за прощъпулник на едно дете. Те са направени от висококачествени материали, които не са третирани с опасни вещества, а са изцяло био-полезни и напълно безопасни за едно малко дете.

Коментари

коментара

Scroll To Top