Начална страница / Любопитно / Предшествениците на китарата
Предшествениците на китарата

Предшествениците на китарата

На пръв поглед китарата може да бъде объркана за много стар инструмент. Тя е направена от дърво и е може да е много различна за музикалните стилове, също и в народната музика на различни региони.

Но външният вид е измамен. Китарата, каквато я познаваме днес, е сравнително млад инструмент и въпреки това може да погледне назад в дълга история. Китарата не е била просто измислена един ден. Старите струнни инструменти са били разработвани през вековете, докато постепенно са приели формата на днешните китари.

Много от историята на китарата не е доказано със сигурност. Експертите не са съгласни кой инструмент е бил моделът. Най-старите, все още много прости струнни инструменти се намират в праисторическите времена. Във всеки случай има пещерни рисунки от около 14 000 г. пр. н.е. с помощта на които е установено, че хора правят музика с лък, нанизан на струна.

Това, което е сигурно е, че всички древни цивилизации са познавали струнни инструменти . Сега нека разгледаме отблизо кои са там.

Инструментът на египетския музикант Хар-Мосе: първата китара в света

Наред с други неща, ковчегът на музиканта Хар-Мосе е намерен в гробницата на египетската кралица Хатшепсут, управлявала преди 3500 години . До ковчега лежеше неговият инструмент, който е трябвало да го придружава по пътя към отвъдното.

Лютът Хар-Моисей (инструментът) се състоеше от тяло от полирано кедрово дърво , което е покрито с кожа. След това има опънати три струни .

Този тип инструменти са били много популярни в тогавашния Египет и бързо са се разпространили в Месопотамия и Европа . Въпреки ,че все още е далеч от китарите на най -добрите китаристи на 20-ти век, този инструмент много добре би могъл да служи като модел.

Ориенталската лютня: прародител на китарата на Джими Хендрикс?

Най-старите записи на струнни инструменти в Персия и Месопотамия са само малко по-скорошни.

В Персия (ок. 2000 г. пр.н.е.) има инструмент с четири струни и тялото му е покрито със сушени животинска кожа. Подобен инструмент с типичната форма на китара е намерен и в Анадола (днешна Турция).

Източник: Музикален магазин Prosound.bg

 

Коментари

коментара

Scroll To Top