Начална страница / Маркетинг и PR / Причини, поради които новите продукти се провалят и как да го избегнем?
Причини, поради които новите продукти се провалят и как да го избегнем?

Причини, поради които новите продукти се провалят и как да го избегнем?

Пускането на нов продукт е вълнуващо и значимо събитие за всеки бизнес, особено за стартиращ. Освен това е сложно и рисково начинание. Реалността е, че доста често това се превръща в катастрофа. Според Бюрото по трудова статистика на САЩ около 20% от новите предприятия се провалят през първата си година. Оценките за повреда на продукта варират значително, тъй като точната цифра зависи от индустрията. Цифрите са някъде между 40% и 95% . Защо толкова много нови продукти се провалят?

В тази статия ще обясним защо новите продукти се провалят като цяло, по-специално в дигиталния свят, и как да се предпазите от това.

Какви са причините, поради които новите продукти се провалят?

Всеки етап от разработването на продукта представлява своите предизвикателства и сложности. Анализът на осъществимостта изисква задълбочено проучване на пазара и финансова оценка. Дизайнът на продукта включва справяне с технически проблеми и привеждане в съответствие на характеристиките с нуждите на клиента .

Въпреки значителните инвестиции във време, ресурси и капитал, успехът далеч не е гарантиран. Ето 4 причини, поради които новите продукти се провалят:

Липса на пазарни проучвания

Пазарното проучване е незаменим аспект от процеса на разработване на продукта. Той предоставя жизненоважна представа за пазарните тенденции и конкурентната среда. Без тази информация компаниите рискуват да проектират продукт, който никой не иска или не се нуждае.

Често срещаните капани в пазарните проучвания включват:

  • Разчитане на остарели данни.
  • Без да се взема предвид представителна извадка от целевия пазар.
  • Пренебрегвайки културните фактори.

Неуспешно идентифициране на нуждите на клиента

Когато даден продукт не успее да отговори на очакванията на клиентите, той се бори да намери пазар. Клиентите ще купуват само продукт, който решава техния проблем или отговаря на техните нужди. Следователно разбирането на болезнените точки формира основата за разработването на продукта.

Обратната връзка и потребителското тестване са основни за усъвършенстването на характеристиките и функционалностите на продукта. Компаниите могат да гарантират, че крайният продукт отговаря на очакванията, като ангажират потребителите.

Лоша продуктова диференциация

Продуктите често не успяват да се откроят поради липса на уникални характеристики или прилики със съществуващите продукти.

Компаниите трябва да се фокусират върху иновациите, качеството, дизайна, обслужването на клиентите и историята на марката. Освен това е необходимо предаването на уникално предложение за стойност на целевата аудитория.

Неефективен маркетинг и комуникации

Ефективният маркетинг и комуникации могат да създадат или развалят даден продукт. Те влияят върху начина, по който потенциалните клиенти възприемат продукта и определят неговия пазарен обхват.

Често срещаните грешки в продуктовия маркетинг включват неясни съобщения и насочване към грешната аудитория. Подценяването на силата на социалните медии също е една от тях. Дори страхотен продукт може да не успее да привлече вниманието и да генерира продажби без ефективен маркетинг.

Това са ключовите точки, които обясняват защо новите продукти се провалят на пазара. Външни фактори, като промени в поведението на потребителите, технологичен напредък и политическа нестабилност, също водят до провал на продукта. Поради това компаниите трябва непрекъснато да наблюдават външната среда и да адаптират своята продуктова стратегия съответно.

Какво ще кажете за неизправностите на цифровите продукти?

Принципите за разработване на продукти и пазарен успех се прилагат и за цифровите продукти. Някои фактори обаче са особено уместни в цифровото пространство. В допълнение към горните причини, поради които новите продукти се провалят, цифровите продукти имат свои собствени:

Лошо потребителско изживяване (UX) дизайн

Лошият UX дизайн възпира потребителите и води до високи нива на оттегляне. По този начин удобният за потребителя дизайн, плавната навигация и интуитивните интерфейси са от съществено значение за успеха на цифровия продукт.

Липса на Agile развитие и итерация

Гъвкавото развитие и итеративните процеси могат бързо да идентифицират и коригират проблемите. Той подобрява характеристиките на продукта и привежда продукта в съответствие с нуждите на пазара. Липсата на такива процеси води до стагнация и провал.

Технологични предизвикателства и ограничения

Цифровите продукти също са изправени пред технологични предизвикателства и ограничения: грешки, рискове за сигурността и проблеми с мащабируемостта. Тези предизвикателства трябва да бъдат преодолявани проактивно.

Лошо управление на проекти

Управлението на проекти оказва влияние върху конкурентоспособността и удовлетвореността на клиентите в индустрии, където времето за пускане на пазара, като пускането на дигитални продукти, е от решаващо значение.

Лошото управление на проекти често води до проблеми с качеството. Екипът може да пренебрегне стъпките за осигуряване на качество, тестване и управление на риска. В резултат на това крайният продукт може да страда от грешки, проблеми с използваемостта или уязвимости в сигурността.

Стратегии за избягване на повреда на продукта

За да подобрите бизнеса си, поучете се от миналите грешки на големите марки и се опитайте да разберете защо новите продукти се провалят (с примери). Подчертахме някои изпитани и тествани стратегии за предотвратяване на повреда на продукта:

Отложете пускането на пазара, докато продуктът е наистина готов

Има една стара поговорка: „Никога нямаш втори шанс да направиш първо впечатление.“ Това важи особено за лансирането на продукти.

Компаниите често бързат с разработването на продукта, за да победят конкурентите, което води до продукт, който не е на ниво. Вместо да бързате, отделете време, за да усъвършенствате и излъскате своя продукт.

Продукт без грешки при стартиране увеличава вероятността за положителен маркетинг от уста на уста. Това е безценно в днешния свързан свят.

Проверете отличителните характеристики на продукта, за да повлияете на купувачите

Втората стратегия е да тествате щателно вашия продукт и да се уверите, че той има уникални характеристики или предимства, които привличат купувачите. Трябва да предлага нещо уникално или превъзходно в сравнение с това, което вече е на пазара.

Преди да стартирате, тествайте продукта си с различни потенциални потребители. Може да бъде чрез фокус групи, бета тестване или проучвания. Тяхната обратна връзка ще даде представа за привлекателността на продукта. Ако вашият продукт не се откроява значително, може би е време да се върнете към чертожната дъска.

Направете всичко възможно, за да помогнете на потребителите да разберат вашия продукт

Удобството за потребителя е решаващ фактор за успеха на продукта. Ако клиентите не могат да разберат как да използват вашия продукт в рамките на няколко минути, те вероятно ще го изоставят. Това е особено вярно в днешния забързан свят, където потребителите ценят простотата и удобството.

Инвестирайте време и ресурси в създаването на интуитивен UI, UX и ясни, кратки инструкции.

Помислете за мащабируемост и производителност от самото начало

Когато проектирате цифрово решение, от съществено значение е да предвидите бъдещия растеж на потребителите и да планирате мащабируемост. Той гарантира, че вашият продукт се справя с увеличен трафик, без да компрометира потребителското изживяване.

Оптимизирането на производителността трябва да бъде непрекъснато усилие през целия жизнен цикъл на разработка на продукта. Провеждайте редовно тестване и сравнителен анализ, за ​​да идентифицирате тесните места и областите за подобрение. Внедрете стабилни системи за наблюдение и предупреждение за проследяване на ключови показатели за ефективност в реално време.

Актуализирайте и оптимизирайте кода, схемите на бази данни и стратегиите за кеширане, ако е необходимо. Редовно преглеждайте и надграждайте своята инфраструктура, за да се възползвате от новите технологии в областта.

Поставете си реалистични цели и етапи, съветват от krasimirsimov.com

Установете ясни цели и етапи за процеса на разработване на вашия продукт. Уверете се, че тези цели са постижими и отговарят на изискванията на пазара и нуждите на клиентите.

Оценете възможностите, бюджета, времето и технологичните ограничения на вашия екип. Бъдете реалисти относно наличните ресурси. Поставянето на прекалено амбициозни цели, без да се вземат предвид тези фактори, води до нереалистични очаквания.

Разбийте целите си на по-малки, управляеми етапи, за да направите напредъка измерим. Ангажирайте хора от различни отдели, като продуктово управление, инженеринг, маркетинг и продажби.

Бъдете гъвкави и бъдете готови да коригирате целите си според нуждите, за да се адаптирате към променящите се обстоятелства. Тази гъвкавост ви позволява да се възползвате от нови възможности и да се справите с възникващите предизвикателства.

Резюме

Привидно прости и очевидни неща обясняват защо толкова много нови продукти се провалят. Компаниите могат да увеличат шансовете си за пускане на полезен продукт, ако ги разберат и се обърнат към тях. В крайна сметка успехът се крие в това да имате страхотна идея за продукт и да я реализирате добре.

Коментари

коментара

Scroll To Top