Начална страница / Мода / Кои са 8-те вида парфюмни аромати?

Кои са 8-те вида парфюмни аромати?

Chopard Oud Malaki EDP

Chopard Oud Malaki EDP

Парфюмите са съществували през вековете и за първи път са се появили в Египет за ежедневна и религиозна употреба. По-късно се разпространяват в Европа и единственото нещо, което се запазва през времето, са различните видове парфюмни аромати, които съществуват.

Ароматите на парфюмите варират в широки граници. Те притежават забележителна сила, а някои аромати дори имат определени индивидуалности. По този начин те имат силата да предизвикват чувства и спомени по начин, по който другите ни сетива не могат.

В тази статия разглеждаме 8 различни вида парфюмни аромати и техните най-важни характеристики, които смятаме, че ще ви бъдат полезни при покупката на парфюми, било то за вас самите или за Ваши близки.

1) Цитрусови

Чисти и свежи, цитрусовите аромати се характеризират с нотки като грейпфрут, лимон, портокал и бергамот. Освежаващи и пикантни, този тип аромати са идеални за човек с бъбрив и жив характер. Идеални за носене през деня, цитрусовите аромати са известни с това, че се съчетават добре и придават на жените мек аромат, който може да се носи с лекота.

2) Дървесни

Комбинация от дървесина и мъх, дървесните аромати най-често се наричат шипрови аромати, напомнящи за разходка в гората или седене около лагерния огън. Преобладаващата употреба на цитрусови плодове, пачули, дъбов мъх, бергамот и сладки земни аромати, спомагат за създаването на този аромат. Обикновено предназначени за жени, шипровите аромати се използват предимно от корпоративни служители поради силната си и класическа привлекателност. Ако обожавате миризмата на мокър асфалт, тогава дървесният аромат е за вас!

3) Цветни

С нотки на роза, майорана, портокал, жасмин, гардения, карамфил и сандалово дърво, флоралните аромати обикновено имат една нотка или смес от различни нотки на цветя. Тъй като са много кокетни и женствени по природа, флоралните аромати са неособено романтични и могат да варират по интензивност. Те са класическият избор за тези, които искат парфюм с женствена нотка.

4) Ориенталски

Ориенталските аромати са комбинация от земни и и мускусни аромати. Основните съставки, които често се срещат в ориенталските аромати, са кехлибар, мускус и анималистични базови аромати. Твърди се, че е много идеален за човек, който иска да привлече вниманието, този аромат е подходящ за носене на среща или романтична вечер.

5) Гурме

Ароматите Gourmad са може би най-разделящият се вид. Или ги обичате, или не можете да ги понасяте. Това е така, защото франгрантите gourmad обикновено са сладки. Въпреки това добрият гурме аромат не е прекалено сладникав и пудрен. Помислете за аромати, които ухаят като сиропиран аромат на крем брюле или кекс. Често срещаните нотки включват шоколад, изгоряла захар, ванилия и карамел. Този парфюм е идеален за някой, който обича супер сладки аромати и иска да ухае на десерт.

6) Плодови

Приятни и до голяма степен популярни поради своята сладост, плодовите аромати са съставени от нотки като череша, диня, горски плодове, манго, праскова и круша. В тях се смесват пикантни и плодови нотки, които напомнят за горещите летни дни, което ги прави идеални за случайни срещи.

7) Пикантни

Пикантните аромати са направо кокетни, а пикантните са знойни. Те се отличават с топли и чувствени нотки на канела, джинджифил, кардамон, карамфил, черен пипер и др. Твърди се, че притежават собствени съблазнителни аромати, пикантните аромати са изключително луксозни в старомодния смисъл и са идеални за неангажиращи случаи като брънчове. Това е ароматът, който човек би носил, ако иска да се чувства загадъчен.

8) Морски

Характеризира се с морски нотки като водорасли, сол и свеж морски въздух. Океанските аромати, известни още като водни аромати, винаги напомнят за бризов летен ден. Океанските аромати са сравнително нов вид аромати, за които се твърди, че са идеални за интервюта за работа и официални събития, поради силните си синтетични аромати, наподобяващи тези на чисто бельо и свеж планински въздух.

Scroll To Top