Начална страница / Мода / Строг бизнес стил за жени- правила
Строг бизнес стил за жени- правила

Строг бизнес стил за жени- правила

Строгият бизнес стил често не е избор, а задължение. Съществуват работни позици и работни места, където човек няма никакъв избор и трябва да се придържа изцяло към бизнес стил от най- високо ниво. Трябва да се признае, че този стил на обличане е един от най- задължаващите. И както всичко и той си има свои правила, които трябва да се съблюдават стриктно. Защото може и да е вярно, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат, но в деловия свят при неподходящо облекло, може човек изобщо да не бъде посрещнат и допуснат да разкрие своите способности и възможности.

Костюми

В строгия бизнес стил на обличане костюмите са винаги сигурен залог. С подходящ костюм почти никога не може да се сбърка. Без значение дали костюмът е комбинация от панталон и сако или пола и сако. Единственото изискване е костюмът да е добре скроен, да е от подходяща за сезона материя, с подобаващи десен и цветово решение.

Панталони и поли

При строгия бизнес стил в редки случаи е допустимо панталони и поли да се комбинират само с риза или блуза. В почти винаги е задължително да присъства и сако. Когато сакото не е част от костюм, то трябва да е внимателно подбрано. Полата/ панталонът и сакото трябва да са сходни или да се допълват както по отношение на материята, така и по отношение на десена, цвета и кройката. Прекалено различните модели, материи и цветове на дрехите създават бутафорен вид, който е абсолютно недопустим за строгия бизнес стил.

Връхни дрехи

Връхната дреха през зимата, при строгия бизнес стил, трябва да бъде палто. Нищо друго! Не яке, не пухенка, не кожено манто, не кожух, а палто- класическо, с безупречна кройка и вид. Палтото е задължителна част от гардероба за студените месеци. За преходните сезони като пролет и есен единствената подходяща връхна дреха е тренчкотът в класически леко втален модел. Дължината на връхната дреха тряба да е съобразена с останалата част на облеклото. Сакото не трябва да се подава под ръба на палтото или тренчкота, както и ръкавите на ризата или сакото не трябва да се виждат под ръкавите на връхната дреха.

Ризи

Ризите за строгия бизнес стил са от памук, коприна, сатен или комбинация между тях. Дантелата не е особено приемлива, макар в последните години също да се налага като материя. Ризата трябва да бъде подходяща по размер. Макар и скрита под сакото не е приемливо да бъде прекалено широка или прекалено тясна. Тя трябва да бъде закопчана на 4 или 6 пръста под ямката на шията или малко над началото на деколтето на сакото.

Бижута и аксесоари

Бижутата при този стил се свеждат до минимум- обеци и часовник са достатъчни. Не са допустими дрънкулки, прекалено много камъни, цветове и блясък, както и нестандартни и разчупени модели и дизайни.

Грим и прическа

При строгия бизнес стил лицето трябва да е открито. Това важи както за грима, така и за косата. Косата трябва да бъде деликатно прибрана или оформена в строга прическа, а гримът трябва да бъде толкова семпъл, че почти да не личи наличието му. Ноктите следва да са изрядно поддържани, с къс маникюр и лакирани в телесен цвят.

Обувки

Обувките са с модел задължително покриващ пръстите, поне до началото им. Предпочитаните материи са кожа и набук, в пастелни цветове доближаващи се до цветовете на дрехите. Разрешената височина е между 3 и 7 сантиметра, без платформи и прекалено дебели токове. И задължително условие- обувките да бъдат удобни!

Чанти

При строгия бизнес стил дамите са лишени от свободата да внесат цвят и разчупеност на външния си вид с по- смел избор на чанта. Вариантите са два- или малко куфарче или бизнес чанта. Всичко извън това, би било неприемливо. И задължително чантата или куфарчето трябва да бъдат в цвета на обувките. Без изключения!

И нека не се забравя максимата на строгото бизнес облекло- по- приемливо е човек да е прекалено облечен, отколкото да бъде по- малко облечен! Строгият бизнес стил не търпи компромиси, не търпи „разчупване” на външния вид и не търпи експерименти. Защото в сериозния бизнес, неподходящото облекло може да коства много!

Коментари

коментара

Scroll To Top