Начална страница / Музика / Как да свирим с вибрато на цигулка
Как да свирим с вибрато на цигулка

Как да свирим с вибрато на цигулка

Свиренето на цигулка е уникално! С музиката създадена от цигулка, душата на всеки човек бива докосната и благословена. Ето защо не малко са хората, които желаят да се научат да свирят на този инструмент! Ако и вие сте един от тези хора, които обичат цигулката и искат да се научат да свирят на нея, тази статия е за вас!

След като станете добри в свиренето на цигулка, можете да преминете към изучаването на малко по-напредналите техники на свирене.

Вибрато е едно от най-често срещаните техники. Тази технология осигурява така наречения вълнообразен ефект.

Vibrato може да помогне да създадете усещането за песента, която свирите. Следователно трябва да знаете кога можете да го използвате. За да свирите на вибрато на цигулката, трябва добре да поставяте пръстите си върху врата на цигулката.

По принцип вибрато не се преподава до втората или третата година на преподаване.

За да се научите да свирите на вибрато трябва да сте добри в правенето на движение напред и назад с лявата ръка. Пръстът, използван за изтласкване на струната надолу, ще се люлее напред-назад от първоначалното си положение. Трябва много да практикувате това движение, преди да можете да го направите правилно. Но след известно време това движение ще се почувства като танц върху рози.

Но помнете: ако сте начинаещ по цигулка, бъдете търпеливи!

Вибратото се постига с търпение и труд, но неговото допринасяне е за душата на песента, която свирите. Ето защо усилията ви няма да бъдат напразни, а напротив, бъдете уверени, че всяка отделена секунда за усъвършенстването на вибрато и свирене на песни и мелодии с цигулка ще си заслужава!

С цигулката ще докоснете душата на слушащите ви, и вярваме, че това е вашата цел, за това бъде търпеливи за целта си!

И ако смятате, че цигулката не е за вас, винаги можете да вземете уроци по пеене, кларинет или пиано.

Източник: Музикален магазин Muzikalen.bg

Коментари

коментара

Scroll To Top