Начална страница / Музика / Музиката и паметта
Музиката и паметта

Музиката и паметта

Възможно е много ревностни почитатели на музиката да бъдат ядосани на учените. Защото те се опитват да дешифрират всяка тайна на музиката. Правят експерименти с нея, пускат я в най-различни условия, експериментират със стилове и т.н. Истината обаче е, че учените достигат и до открития, които имат помощ и приложение в различни направления. В този текст ще разгледаме темата за музиката и паметта.

 

Всички сме изпитвали момента, когато дадена песен, която чуем, ни напомня за дадена случка от период в живота ни.  Някои песни ни припомнят детството, други радостни моменти, трети по-тъжни такива и т.н. В този смисъл, учените са се опитали да открият каква е връзката на музиката с паметта и какви терапевтични приложения може да имат самите открития.

 

Разбира се учените правят изследвания по различни методики. Например хората, които свирят на музикални инструменти се различават от вокалните изпълнители. Лаиците в музиката също биват изпитвани и вкарвани в най-различни тестове. Едно изследване от 2013 година, показва, че тези, които учат чужд език под формата на песнички, запаметяват много повече материал, от хората, които учат по стандартните методи.

 

Такива открития няма как да не са развити в още по-сериозни идеи и хипотези. Например музиката може да подпомага възстановяването на паметта на пациенти с амнезия, да лекува ранна фаза на деменция или Алцхаймер. Нека обаче оставим настрана тези сериозни изследвания, които може би в бъдеще ще дадат по-добри резултати в по-терапевтичня насоченост.

 

По-важното да се отбележи потвърждението на откритията, които са завещани от музикалните гении в миналото. Редовното свирене на музикални инструменти или на пеене, има дългосрочни познавателни, емоционални и социални последствия както за млади музиканти, така и за възрастни, които не са се занимавали специално с музика. В този ред на мисли, музикалните магазини са отворени за всеки, който иска да започне своето приключение в изучаването на музикален инстрменент.

Коментари

коментара

Scroll To Top