Начална страница / Поп-фолк / История на матрака
История на матрака

История на матрака

 

История на матрака Интересна е историята на матрака и ако искате да обзаведете своята спалня с най-отпускащи и релаксиращи способи, то обърнете поглед към историята, за да разберете как от праисторически времена до днес леглата са еволюирали, но във всекиго е вроден инстинкта да се отпусне изцяло и да се приготви биологично за сън само и единствено на определеното от него място. Всички енциклопедии споменават основните етапи на това развитие и в най-известните международни антропологични музеи, има раздели, посветени на това как древните хора са организирали своята почивка и какви инструменти са използвани. Тяхното ниво на техническо и социално развитие е тясно свързано с този въпрос.

По време на неолита матрака се е приготвял от купчина листя, покрити с животинска кожа, в Персия хората са си служели с кожа, пълна с вода, египтяните спели на арки от клони, на пода в къщите си, а в Рим се използвали чували, пълни с вълна, сено или птичи пух. През Възраждането матраците били пълнени с птичи пух и слама, а леглата  покривали с коприна и кадифе. Между 16 и 17век матраците все още се пълнели с птичи пух и слама, но се усложнила дървената конструкция, служеща за рамка и тя била украсявана с кожа. През 18век матраците започнали да се пълнят с памук, вълна, а в края на века конструкцията започнала да включва бамбук, а вътрешността естествени влакна и конски косми. През 19век се патентовало първото надуваемо легло, а през 1870г. е изобретен матрака, във вида, в който го използваме до днес. След това са открити първия латексов матрак, синтетичен матрак с пяна и матрак с надуваем дюшек.

Не се впускайте в модернизации, които само ще ви разсейват, натоварват или дразнят. Колкото и да ви струват някои интериорни решения примамливи, не се доверявайте на материали, които не са естествени, а съхранете връзката между вас и природата с елементи, направени от масивна и устойчива дървесина, подплатена от естествени материи като лен, памук, вълна и коприна. Така че можем да кажем, че матракът се променя непрекъснато, и особено в днешно време все още е във фокуса на сложни технологични изследвания, насочени към постигане на-най добрата почивка.

 

Източник: http://pirin24.bg/

Коментари

коментара

Scroll To Top