Начална страница / Поп-фолк / Как да почистим светли обувки
Как да почистим светли обувки

Как да почистим светли обувки

99  Обувките в светли тонове винаги изглеждат доста елегантно. Но за да ви радват възможно най-дълго, трябва да знаете как правилно да ги почиствате.

За  начало, трябва да имате восък (за кожата или еко кожата) или специален спрей (за велур), с които да обработите новите си обувки. Това импрегниране ги предпазва от влага и нежелана промяна на цвета.

След всяко носене трябва да се грижите добре за обувките си. Да оставите прах, мръсотия и всякакви петна по тях до сутринта е неприемливо. Обувките от кожа, велур и набук почиствайте със суха кърпа, така че да не се набие мръсотията в кожата. За упорити петна купете специален препарат, който не променя цвета и текстурата.

Ако забележите петно от грес, можете да се опитате да го премахнете по следните начини:

– Избършете с бензин, смесен с картофено нишесте.

– Подгответе водна чаша сапунена вода, добавете половинка течен амоняк и изплакнете петното с тази смес. След изсушаване на обувките то трябва да изчезне.

– Поставете спирт на мястото, където е петното и поръсете със слой от талк на прах. Оставете обувките така за три часа. След това премахнете праха и почистете велура със специална четка.

Кожени обувки след дъжд леко и внимателно почиствайте с мека гъба, натопена в прах за пране или сапунен разтвор. Сапуненият разтвор изплакнете бързо с топла вода. След това подсушете обувките. Ако имат тъмни ивици, намажете ги със смес от мляко и яйчен белтък.

Устойчиви стари петна от мръсотия или плесен по-светли кожени обувки от естествена кожа (не бели) почистете с бензин, лук или лимонов сок. А мазни петна могат да бъдат отстранени с разтвор от сода (една чаена лъжичка в чаша вода) – добре втрийте в кожата, докато се образува пяна, а след това почистете със суха кърпа. Накрая намажете обувките с безцветен крем.

Коментари

коментара

Scroll To Top