Начална страница / Поп-фолк / Народното творчество и дрехите
Народното творчество и дрехите

Народното творчество и дрехите

225 Традиционните, специфични особености на всяка културна етнографска общност най-често се характеризират със стабилност, постоянство и продължителност на съществуване във времето на система от образи, символи, елементи. Независимо от частичните изменения в образно – символичната система, незначителни трансформации в структурно – морфологичното построение и технологични похвати за изработка на предмети от бита, в това число и на облеклото, винаги се е запазвало едно неизменно, постоянно излъчване, имало е едно безпрекусловно подчинение на определен канон, запазвало се е зрънце на консерватизъм.

Както и в природата, така и тук, промените са се извършвали бавно, по еволюционен път, търпеливо се е пресявала плявата от непреходните ценности и само при необходимост са се извършвали измененията. Затова пък и в орнаментиката, и в материалите, и в конструкцията на облеклото се е установило само онова, което е доказало своята устойчивост и рационалност.

Има много сгъстена енергия, синтетичност, наситена с богата символика, образност и емоционално въздействие както в силуета, така и в декорацията на традиционното национално – етнографско облекло. В тези моменти, в тези иманентно заложени ценности на народното творчество, съвременният проектант трябва да търси извора на своите идеи. Могат да се посочат някои примери за такива решения. Френският моделиер Луи Фьоро (Ещоар), който се занимава и с живопис, за изработването на своите класически модели се опира на изкуството на други култури и най-вече на южноамериканското изкуство; Оскар Де ла Рента, дизайнер, роден в Санта Доминго, Доминиканска република, създава своите тематични колекции от облекла на основата на ориенталските костюми и в стил фламенко (по подобие на мексиканско – испански фолклорни елементи и облекла).

За да се получат добри резултати преди процеса на конкретната проектантска дейност, е необходимо едно по-дълбоко запознаване и преосмисляне на характеристиките и спецификата на първоизточниците, които ще се ползват като първооснова в проектирането. Особен интерес при проектирането на съвременно облекло могат да възбудят някои специфични празнично – обредни и култово – магически облекла, включени в системата на облеклото на някои народи.

Източник: http://inisess-shop.com/

 

Коментари

коментара

Scroll To Top