Начална страница / Услуги / С Божията благодат – църковен брак
С Божията благодат – църковен брак

С Божията благодат – църковен брак

Светото тайнство венчание е встъпване в брак на двама обичащи се, които получават Божията благословия. Духовният обет пред Бог има много ритуали, но и редица изисквания за да се изпълни църковния брак.

За да се венчаят в църквата, влюбените трябва да са сигурни в чувствата си и в отговорността, която ще поемат. Има семейства, които са с граждански брак, но за венчаване не са готови. Това е правилна постъпка от тяхна страна, а не трябва да се прави даден ритуал само за това, че е модерно. Като се има предвид, че в България църковният брак е нелегитимен, то на всички е ясно, че той се сключва само и единствено да се върви по правилния път в семейството, водени от Божията воля. Само зачитането на християнските добродетели позволява на човека да живее в мир със себе си и да гради здраво семейство, да отгледа добри деца.

За да се венчаят желаещите, то те трябва да представят свидетелство за граждански брак, кръщелно, декларация за това, че нямат роднинска връзка. Не се допуска брак между роднини и сватовство, както и по свето кръщение. Забрани има и за времето на извършване на този ритуал – не се разрешава църковен брак по време на пости и на Задушници.

Християните трябва да са сигурни, че всеки от бъдещите съпрузи е готов да приеме другия точно такъв, какъвто е. Не трябва да се мисли, че след венчанието може дадена черта в характера на партньора да се промени. С църковния брак се получава Божията благодат, семейството е закриляно и насочвано по общия път.

Когато някой от желаещите за брак в църквата не е християнин, то тогава той трябва да приеме християнство и да бъде кръстен. В името на любовта това винаги се случва и влюбените получават благословията на Бог.

Необходимо е бъдещите съпрузи да изберат храм, в който ще се състои ритуала по църковния брак. Освен това в разговор със свещеника ще се уточнят всички въпроси, свързани с протичането на ритуала, присъствие на гости, фотограф. Не всеки храм позволява правенето на снимки или се ползва определен фотограф.

Коментари

коментара

Scroll To Top