Начална страница / За дома / Как да пребоядисаме стените у дома
Как да пребоядисаме стените у дома

Как да пребоядисаме стените у дома

Ако искате да пребоядисате стените у дома, можете да намерите много различни съвети, които да ви помогнат да направите процеса гладък. Но преди да започнете да рисувате, има някои основни неща, които трябва да знаете. Ето някои от стъпките, които трябва да предприемете.

Почистване

Ако ви предстои боядисване на вътрешни стени, първо трябва да ги подготвите. Това включва почистване, премахване на прах и дори използване на вакуум за отстраняване на големи частици прах. Това не е еднократна задача, но е важна за поддържане на страхотен завършек.

По принцип най-добрият начин за почистване на стените е да използвате мек почистващ препарат и топла вода. Най-добрата част е, че нямате нужда от много оборудване или скъпи почистващи препарати, за да свършите работата.

Най-очевидният начин да направите това е да използвате гъба. Неабразивна гъба ще премахне по-голямата част от праха и мръсотията, без да повреди стената. За да извлечете максимума от вашата гъба, използвайте я с малки кръгови движения с лек натиск.

Как да пребоядисаме стените у дома - почистване

Шлайфане

Шлайфането на стените у дома е важно за изглаждане на несъвършенствата по повърхността. Грапавата повърхност пречи на различните бои и мазилки за стена да се залепят правилно към нея. Използването на шкурка или шлифовъчен блок ще ви помогне да постигнете това.

Шлайфането на стените у дома е мръсен процес. За да избегнете пръски, използвайте защитни листове. Това също ще помогне за предотвратяване на навлизането на прах в боята. Следващата стъпка е да покриете зоната с бояджийска лента.

Лентата трябва да се постави със среден натиск. Това е особено важно, ако лентата покрива пода. Трябва също така да покриете врати, мебели и неплъзгаща се пластмаса. Използването на маска също е препоръчително.

Шлифовъчна гъба и фина шкурка могат да се използват за леко шлайфане. Орбиталната шлайфмашина може да бъде полезна за постигане на гладко покритие.

Как да пребоядисаме стените у дома - шлайфане

Грундиране

Грундирането на стените у дома е задължителна част от процеса на нанасяне на бои и мазилки за стена. Може да ви помогне да видите новия цвят в правилния контекст и може да бъде голяма помощ при преценката колко добре ще се окаже боядисването.

Също така е важна стъпка поради способността си да улесни задачата за боядисване. По-конкретно, може да насърчи по-добра адхезия на горния слой. Грундът гарантира, че получавате равномерно покритие и предотвратява попиването на цвета.

Освен че предотвратява абсорбирането на цвета, той може дори да скрие петна, несъвършенства и други неприятни характеристики на стената. Например, може да прикрие петна от течаща вода.

По същия начин може да се използва и за прикриване на дребни дефекти като драсканици с пастел. Може също да се наложи да завършите малки ремонти на гипсокартон.

Как да пребоядисаме стените у дома - грунд

Запазване на боя след пребоядисване

Ако обмисляте да боядисате дома си, тогава е важно да се уверите, че използваните бои и мазилки за стена ще се запазят правилно, след като сте готови. Ако не го направите, това може да доведе до сериозни щети. За щастие има няколко прости съвета, които можете да следвате, за да сте сигурни, че боите и мазилките ви ще остане в добра форма.

Първата стъпка в запазването на боята ви, след като приключите с боядисването на стената, е да се отървете от излишната боя. Ако планирате да използвате същата марка и цвят, не забравяйте да почистите повърхностите, преди да започнете да боядисвате. Можете да премахнете мазнините и мръсотията, като използвате мек почистващ препарат за премахване на мазнини. Трябва обаче да носите защитно облекло и да използвате инструкциите на етикета, за да сте сигурни, че не причинявате повече щети на боята.

След като боята или мазилката е изсъхнала, задължително нанесете подходяща вакса, която да подсили качествата им.

Ще откриете качествени бои и мазилки за стена в предложенията на Fortuna Paints – един от най-популярните брандове за вътрешни и външни декоративни продукти.

Коментари

коментара

Scroll To Top