Начална страница / Здраве / Алкохолна зависимост и нейното лечение
Алкохолна зависимост и нейното лечение

Алкохолна зависимост и нейното лечение

Съществува сложна връзка между продължителната употреба на алкохол или рязкото оттегляне от гърчове. До 15% от страдащите от алкохолна зависимост, пациенти получават припадъци. Консенсус по тази тема в медицинската общност все още не е постигнат. Делът на епилептиците сред зависимите от алкохола не е много по -висок, отколкото в общата популация, но вероятността от припадъци е поне три пъти по -висока. Припадъците обикновено започват в рамките на 6 до 48 часа след рязко спиране.

Пациентите трябва да имат изследвания на невроизображение (CT или MRI). Тъй като повечето припадъци, свързани с алкохолна зависимост, са припадъци grand mal, всеки друг вид гърчове може да показва наличието на цереброваскуларно заболяване или съпътстващо заболяване с метаболитен, инфекциозен, травматичен, токсичен или неопластичен произход.
След пристъп пациентът трябва да остане в болницата поне 24 часа. Ако пациентът не е имал предишни гърчове, може да не се прилагат лекарства за предотвратяване на гърчове. Мета-анализ за предотвратяване на гърчове при AAS предполага значително намаляване на честотата на пристъпите с бензодиазепини и епилептични лекарства. Антипсихотиците увеличават този риск. За тази цел се препоръчват лоразепам и диазепам (доказателства А, RG 1). Лоразепам е ефективен и за предотвратяване на повтарящи се припадъци. При пациенти, които спират да пият, гърчовете не се повтарят, така че няма смисъл да се предписват антиконвулсанти за профилактика.

Основната проява на алкохолна зависимост изглежда като отслабване на контрола върху количеството консумиран алкохол. Стабилното оттегляне настъпва само след няколко години въздържание, но натуралистичните и дългосрочни клинични проучвания показват, че рецидив е възможен дори след десетилетия въздържание. Следователно, въпреки че симптомите на отнемане остават основната цел на лечението, нараства интересът към разработването на стратегии за намаляване на вредата, насочени към намаляване на количеството консумиран алкохол.

Изследванията за алкохолизма обаче показват, че повечето зависими не могат да си възвърнат контрола над количеството, което пият. Самоконтролът и когнитивно-поведенческата терапия (CBT) може да са ефективни за хора с леки алкохолни проблеми, но ефективността на тези методи за зависими от алкохола е съмнителна.
Днес намаляването на количеството консумиран алкохол се счита за адекватна цел на лечение, приета от Европейската медицинска агенция като критерий за успеха на фармакологичното лечение на алкохолизма.

Коментари

коментара

Scroll To Top