Начална страница / Здраве / Богати на селен храни подобряват имунното здраве на диабетиците

Богати на селен храни подобряват имунното здраве на диабетиците

морски дарове

Да поговорим за богатите на селен храни за диабетици, които подобряват имунното им здраве.

Щитовидната жлеза играе важна роля в организма ви, като управлява хормоните и помага за регулирането на метаболизма. Лошото функциониране на щитовидната жлеза може да доведе до редица проблеми, особено за диабетиците. Тъй като щитовидната жлеза помага за регулирането на доста други системи в тялото ви, тя може да повлияе и на имунната ви система, ако не работи правилно.

Защо селена е полезен за нас?

Въпреки това, за да се справите по-лесно, трябва да включите в диетата си храни, които ви дават добър приток на селен, който помага на щитовидната ви жлеза да работи по-ефективно.

Селенът е хранително вещество, от което организмът се нуждае, за да бъде здрав. Селенът е важен за възпроизводството, функцията на щитовидната жлеза, производството на ДНК и защитата на организма от увреждания, причинени от свободните радикали и от инфекции.

Сега остава само да намерите подходящата храна, от която да си набавите селен. Не се нуждаете от много селен – около 50-60 микрограма на ден са достатъчни. Ако не надвишавате 300 микрограма, всичко ще бъде наред, но не бива да надвишавате това количество. Дългосрочният прием на твърде много селен може да има вредни последици.

В кои храни има най-много селен?

Селенът се намира в естествен вид в много храни. Количеството селен в растителните храни зависи от количеството му в почвата, в която са отгледани. Количеството селен в животинските продукти зависи от съдържанието на селен в храните, с които са се хранили животните.

Можете да си набавите препоръчителните количества селен, като консумирате различни храни, включително следните:

  • Морски дарове
  • Месо, птиче месо, яйца и млечни продукти
  • Хляб, зърнени храни и други зърнени продукти.

Още ХРАНИ БОГАТИ НА СЕЛЕН

Първият често срещан източник на селен е пилешкото месо. Разбира се, пилешкото месо може да бъде приготвено по множество различни начини, много от които са подходящи за диабетици. Искате да избягвате пърженото, но вместо това можете да го подправите и да го запържите или изпечете.

Също така трябва да сте сигурни, че избягвате сладки сосове като соса за барбекю. Селенът може да бъде намерен и в яйцата в прилични количества. Яйцата са добра храна за диабетици, тъй като са богати на протеини и с доста ниско съдържание на въглехидрати.
Просто да хапнете сутрин няколко бъркани яйца е добър начин да си набавите тези хранителни вещества още в началото на деня.

И накрая, най-добрият източник на селен са бразилските орехи. Само 5 цели бразилски ореха са достатъчни, за да си осигурите дневния прием. Те могат да се консумират като бърза следобедна закуска или заедно с друго хранене и са достатъчно нисковъглехидратни, за да не се притесняват диабетиците за тях.

Коментари

коментара

Scroll To Top