Начална страница / Здраве / Най-честите грешки по време на диета
Най-честите грешки по време на диета

Най-честите грешки по време на диета

Какво трябва да имате предвид, ако решите да отслабвате

Погрешно схващане е, че за да отслабне човек трябва да се лиши от едно или друго основно вещество. За да е добра една диета, тя трябва да съдържа и мазнини и протеини и въглехидрати. Едното не трябва да е за сметка на другото и да се трупат запаси в организма.

ВАЖНО: Всичко трябва да е добре балансирано.

Много мъже например след определена възраст напълняват в областта на корема и се приема като смешка или шега това, че имаш бирено коремче. Но биреното коремче не се маха толкова лесно и не се отслабва толкова бързо, колкото си мислят някои. То се получава поради липса на движение и заседнал начин на живот и заради употребата на алкохол. Погрешно е схващането, че от алкохол в малки количества не се напълнява. Една малка чашка твърд алкохол съдържа в себе си толкова калории колкото голяма купа салата. 100 гр алкохол = 1 кг салата. Я си помислете можете ли да изядете толкова. Когато алкохола е с мезе, вие хем приемате повече калории и от яденето и от пиенето, а и увеличавате съдържанието на въглехидрати в организма.

Вижте също: #6 Начина да отслабнем с боровинки ( външен линк )

Затова е важно да се следи за количеството на приеманите мазнини, въглехидрати и белтъци.

Салатата например си е въглехидрати, затова трябва да и се добави малко мазнина и протеини от яйце или сирене и имаш вкусна, здравословна храна, от която се отслабва.

Много е погрешно да се смята, че като се махнат мазнините от менюто и се отслабва по-бързо и сигурно. Абсолютно заблуждение. Мазнините са необходими, в малко количество, но са нужни. Не бива напълно да се изключват от менюто.

Друга често срещана грешка е да се консумират малки като обем и вид храни, които обаче са наситени с калории. това е доста често срещана практика в България. В пъти е по-полезно да се ядат по-обемни храни, но в малко калории и човек бързо и лесно отслабва. Но повечето хора са все заети, ходят на работа, чакат ги много задачи и все няма време. Затова хапват набързо нещо готово или сладичко, което да засити глада. Но въобще не знаят, че една малка вафла която са изяли, съдържа в себе си толкова въглехидрати, колкото и една салата и половин пържола.

Замислете се, не е ли по-добре и здравословно да се наобядвате както трябва, от колкото да ядете вафла, която само ще ви раздразни, ще ви залъже глада за малко, а след половин час посягате за нещо друго. Освен това вафлата предизвиква повишаване на кръвната захар, на което организмът реагира с натрупване на мазнини.

Още интересни статии на тема здравословно хранене може да откриете тук: https://www.biomag.bg/news.html

Коментари

коментара

Scroll To Top