Начална страница / Здраве / Иновация в денталната медицина
Иновация в денталната медицина

Иновация в денталната медицина

Когато става въпрос за иновации в денталната медицина, има много видове технологии, които могат да помогнат за подобряване на цялостното изживяване. Тези технологии включват теледентология, DURR и 3D печат. Всяка от тези технологии предлага на пациентите нови опции, които могат да им помогнат да имат по-добро и по-удобно преживяване.

Последвайте линка, за да научите повече за някои от тях.

DURR DENTAL

Durr Dental е семейна компания, която е синоним на иновации в областта на денталната медицина повече от шест десетилетия. Компанията е със седалище в Bietigheim-Bissingen, Германия. Той предоставя на практикуващите зъболекари широка гама от системни решения.

Сред иновациите в денталната медицина, направени от компанията, са хигиенни системи за изсмукване на спрей мъгла, безмаслен дентален сгъстен въздух, модули за разделяне на амалгама и инструменти с водно охлаждане. Много съвременни хирургии също се приписват на постиженията на DURR DENTAL.

В допълнение към продуктовото си портфолио, компанията е инвестирала сериозно в научноизследователска и развойна дейност. Това доведе до революционни дигитални решения за денталната индустрия.

Например, компанията е разработила дигитално решение за работното място. Решението използва технология Citrix и Nutanix. Освен това позволява на служителите да използват едни и същи графики и дефиниции.

3D печат

3D принтирането набира скорост в денталната индустрия. Денталните принтери могат да създават хирургически водачи, импланти, протези и корони. Тази технология позволява по-бързо време за възстановяване и намалява времето за престой на пациента. В сравнение с конвенционалните методи, 3D печатът е ефективен, последователен и достъпен.

Софтуерът за автоматизирано проектиране (CAD) стана широко използван в инженерни и производствени среди. Това е и основата за дигиталните производствени инструменти, които могат да подобрят точността и надеждността на денталните модели и апарати.

Друга позволяваща технология е ръчният интраорален 3D скенер. Технологията осигурява подробен запис на съзъбието на пациента.

3D принтерите вече се произвеждат специално за денталната професия. Настолен 3D принтер може да се използва за различни цели, включително проектиране на шаблони, създаване на хирургически ръководства и конструиране на учебни модели.

Добавена реалност – AR

Разширената реалност (AR) е технология, която използва цифрови данни, за да подобри преживяването на пациента. В стоматологична среда AR може да се използва за създаване на реалистични симулации по време на стоматологични процедури, включително зъбни импланти. Може също така да улесни сътрудничеството между зъболекар и зъботехник.

Денталните хирурзи имат потенциала да постигнат значителен напредък в своите клинични способности, като използват AR/VR. Има няколко проучвания на тези технологии в стоматологията. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се определи най-ефективният начин за използване на тази технология.

Извършен е систематичен преглед, за да се идентифицира наличната литература за добавената реалност в денталната медицина. Този преглед е извършен съгласно указанията на PRISMA. Основната цел на прегледа беше да събере литература за добавената реалност в стоматологията, за да предостави актуализирано научно разбиране на тази област.

Теледентология

Теледентологията е форма на стоматология, която използва електронни информационни технологии и телекомуникации за предоставяне на услуги и консултации. Това е удобна и по-евтина алтернатива на грижата лице в лице. Тази технология може да се използва за предлагане на стоматологични грижи на хора, които може да нямат достъп до офис или които живеят в селски райони.

Някои от предимствата на теледентологията са по-добър предварителен скрининг на пациентите, по-удобно стоматологично изживяване за пациентите и увеличен достъп до стоматологични здравни услуги. В допълнение, теледентологията може да помогне за намаляване на различията в оралното здраве.

Той може също така да улесни сътрудничеството на зъболекари и други доставчици на здравни услуги, включително хирурзи, извършващи смяна на стави. Може също така да помогне за подобряване на специализираните грижи, като позволи на специалистите да преглеждат повече пациенти.

Много програми за телезъболечение вече са достъпни за потребителите. Те включват виртуални прегледи, които позволяват на пациентите да водят видеоконференции със своите зъболекари. Срещу заплащане, много застрахователни компании покриват посещения при подобен вид комуникация.

 

Коментари

коментара

Scroll To Top