Начална страница / Здраве / Как да подобрите здравето на червата си
Как да подобрите здравето на червата си

Как да подобрите здравето на червата си

Здравето на червата е един от най-важните фактори, които влияят на физическото и духовното ви благополучие. То може да повлияе на имунната ви система, както и на благосъстоянието и психичното ви здраве. Това, което ядете, и лекарствата, които приемате, могат да повлияят на бактериите в червата ви. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да поддържате оптимално здраве на червата.

Здравето на червата е духовна и физическа сила

Здравето на червата е важен компонент на цялостното ни здраве. То може да повлияе на здравето ни по много начини, включително на начина, по който се чувстваме физически. Освен това съществува важна връзка между здравето на червата и духовността, като и двете са свързани помежду си. Тази комуникация се осъществява чрез електрически импулси, хормони и невронни връзки. С други думи, червата и мозъкът ни постоянно комуникират помежду си. Подобрявайки едната област, можем да увеличим силата на другата.

Значението на здравето на червата е широко признато в азиатската и западната медицина. Симптомите на лошо чревно здраве трябва да ни накарат да се консултираме с лекар. Някои често срещани симптоми са метеоризъм, подуване на корема, киселини, запек и болки в корема. В редки случаи може да се наблюдава и загуба на апетит или загуба на тегло. В зависимост от причината може дори да се появи кръв в изпражненията.

Зависи от диетата

Диетата ви е един от най-важните фактори за определяне на здравето на червата ви. Трябва да консумирате храни, които са богати на фибри, и да избягвате тези, които съдържат животински мазнини и захар. Диетата ви влияе и върху разнообразието на бактериите в червата ви. Хората с ниско разнообразие на бактерии имат повишена честота на рак на дебелото черво, възпаления и хронични заболявания. Консумирането на повече зеленчуци и плодове може да ви помогне да поддържате здравословен микробиом.

Ако искате да подобрите здравето на червата си, трябва да избягвате консумацията на червено месо. Консумацията на твърде много червено месо увеличава нивата на лошите бактерии в червата ви, което може да допринесе за запушване на артериите. Вместо това се придържайте към нетлъсто месо. Също така трябва да избягвате готвенето на храна в олио, тъй като това уврежда здравите бактерии в червата.

Зависи от лекарствата

Има много начини за подобряване на здравето на червата, включително отказване от тютюнопушенето, ограничаване на употребата на алкохол, поддържане на нормално телесно тегло, избягване на НСПВС и контролиране на нивата на стрес. Системните промени в начина на живот за подобряване на здравето на червата обаче са малко и рядко срещани. Например медитативните практики от китайската и други азиатски култури стават все по-популярни и се приемат от здравните специалисти.

Антибиотиците често се използват за лечение на сериозни бактериални инфекции, но при неправилна или прекомерна употреба те също могат да имат неблагоприятни ефекти върху здравето на червата. Антибиотиците трябва да се приемат само под наблюдението на лекар и никога не трябва да се използват за самоограничаващи се заболявания. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), които често се предписват за лечение на болка, могат да нарушат работата на чревните бактерии.

Зависи от стреса

Червата отразяват всичко, което се случва в останалата част на тялото, включително нивата на стрес. Стресът може да повлияе на настроението и дори на здравето ви. Той може да причини физически и психически проблеми, като безсъние и депресия. Той може също така да затрудни възстановяването след болест. Освен това хроничният стрес може да доведе до увеличаване на пропускливостта на чревната бариера. Това може да доведе до чревни проблеми, включително колит. За щастие има някои начини за облекчаване на стреса и подобряване на здравето на червата.

Един от начините да намалите нивото на стреса е да практикувате осъзнатост. Мозъкът и червата комуникират чрез двупосочна ос, при която сигналите се движат напред-назад между червата и мозъка. Ако червата ви са стресирани или раздразнени, мозъкът ви ще реагира, като изпрати сигнали към червата. Тези сигнали се предават чрез блуждаещия нерв, който изпраща информация от червата ви към областите на мозъка, които участват в реакцията на стрес.

Източник: Мирта Медикус

Коментари

коментара

Scroll To Top