Начална страница / Здраве / Какво представлява детската астма?
Какво представлява детската астма?

Какво представлява детската астма?

Детската астма е състояние, което причинява проблеми с дихателната система. Децата с астма могат да кашлят или да изпитват недостиг на въздух. Това се случва, тъй като дихателните пътища в белите дробове се стесняват, отокът им се увеличава и те се изпълват със слуз. Астмата е често срещана при деца и младежи и има тенденция да се среща в семействата.

Ограниченията на ежедневните дейности на децата могат да бъдат много леки или много тежки. С помощта на лекарства и правилния план за грижи симптомите на астмата могат да бъдат овладяни, така че децата и младите хора да могат да правят всичко, което искат.

Причини за астма

Никой не знае точно защо се развива астмата. Смята се, че това може да е комбинация от фактори на околната среда и гени. Децата с астма може да имат родители или роднини с астма. При хората с наднормено тегло рискът от астма може да е по-висок.

Как астмата засяга дихателните пътища?

При астмата въздухът не се движи през белите дробове както трябва. Обикновено при дишане въздухът навлиза през носа или устата, трахеята и малките дихателни пътища (бронхиолите) на белите дробове. При издишване въздухът напуска тялото в обратна посока. При астмата е трудно да се изхвърли въздухът от белите дробове. Дихателните пътища стават оточни и пълни със слуз. Мускулите около дихателните пътища се напрягат и дихателните пътища се стесняват. Нещата, които могат да раздразнят дихателните пътища, се наричат „тригери“. Често срещани причинители са цигареният дим, алергичният прах и замърсяването на въздуха. Тригерите могат да предизвикат астматични пристъпи.

Какви са признаците и симптомите на астмата?

Признаци на астматичен пристъп

Това се случва, когато симптомите на астмата се влошат. Той започва да се появява, когато дихателните пътища са по-дразнещи и възпалени от нормалното.

Състояния, които могат да се наблюдават при деца по време на астматичен пристъп

  • Затруднено дишане
  • Свирещ звук при дишане (хрипове)
  • Кашлица
  • Бърз сърдечен ритъм

Някои пристъпи са сериозни, но други са леки. Възпаленията могат да се появят внезапно или да се увеличат с течение на времето, особено ако децата не приемат лекарствата си за астма според предписанията. Нещата, които предизвикват обостряне, се наричат тригери. Различните фактори са различни при отделните хора, но често срещаните включват: алергии към вещества като полени, плесени и животински пърхот дразнители и замърсители във въздуха респираторни инфекции като настинка или грип атмосферни условия физическо натоварване (при някои деца симптомите на астма се проявяват само по време или след физическо натоварване) гастроезофагеална рефлуксна болест може да причини астма.

Важна част от лечението на астмата е да се избягват отключващите фактори. Вашият лекар ще работи с Вас, за да създаде план за грижи, който да помогне за предотвратяване на обострянията, доколкото е възможно.

Как се диагностицира астмата?

За да диагностицират астмата, лекарите задават въпроси за здравословното състояние на детето, анамнезата за респираторни проблеми, честотата на заболяванията. Те ще ви попитат и за всякакви алергии, заболявания и излагане на фактори, които могат да влошат дишането. На децата ще бъде направен физикален преглед и може да бъде назначено функционално изследване на белите дробове. Обикновено това включва проверка на дишането със спирометър – апарат, който анализира въздушния поток в дихателните пътища.

Източник: https://azcare.bg/belodrobni-zabolyavaniya/astma-pri-deca

Коментари

коментара

Scroll To Top