Начална страница / Здраве / Пролинът и връзката му с колагена
Пролинът и връзката му с колагена

Пролинът и връзката му с колагена

Пролинът е открит в самия край на 19-ти век и учените съвсем скоро осъзнали колко многобройни и очевидни са ползите за организма. Аминокиселината е една от двадесетте, които изграждат човешкото тяло.

От тези двадесет, единадесет са заменими и една от тях е пролинът. Това означава, че при наличието на подходящи условия, човешкото тяло може да синтезира поне част от нужното количество пролин.

Какво прави пролинът с телата ни

Пролинът помага за поддържането на съединителната тъкан в човешкото тяло. Освен това, ако съединителната тъкан е увредена, тогава пролинът подпомага нейното възстановяване.

Някои изследвания показват връзка между нивата на пролин в организма и способността му да лекува рани и порязвания по повърхността на кожата.

Освен това се смята, че пролинът помага при заздравяването на мускулната тъкан, когато тя е увредена след тежки тренировки. В последните години се провеждат проучвания, за да се докаже или опровергае това.

Първостепенно значение за производството на колаген

Пролинът е пряко свързан с производството на колаген в човешкото тяло. Най-вероятно повечето от вас си мислят, че колагена е нещо, което единствено служи за да поддържа кожата ви млада.

Истината, обаче, е, че колагенът е вещество, намиращо се навсякъде в тялото, дори в костите и очите. Колкото по-наситено на колаген е човешкото тяло, толкова повече изглежда то младо, еластично и свежо.

Последните проучвания в тази сфера са установили, че той е отличен източник за намаляване на хипертонията, тъй като прави кръвоносните съдове еластични и по-добре откликващи на промените в налягането на стените отвътре.

Разбира се, недостатъкът е, че ако вече имате ниско кръвно налягане или приемате лекарства за кръвно налягане, кръвното ви налягане може да падне опасно ниско ако приемате и пролин.

Поради тази причина, ако приемате каквито и да е лекарства, свързани със сърдечно-съдовата система, трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да посегнете към пролин като хранителна добавка.

С диетата или като хранителна добавка

Ясно е, че пролинът е от много голямо значение за доброто здраве на човека. Въпросът е как да си го набавим – с храната или под формата на добавка. Ако се храните разнообразно, тогава вероятно храната е достатъчен източник.

Ако, обаче, сте вегани и не консумирате храни от животински произход, тогава е по-добре да помислите за добавки, които да ви осигурят нужното количество (вижте на Workout.bg).

Коментари

коментара

Scroll To Top